Korpa
bruichladdich distillery

Bruichladdich Distillery

BRUICHLADDICH DISTILLERY

 

Bruichladdich distillery ,smeštena na ostrvu Islay u Škotskoj,ima bogatu istoriju koja seže unazad više od 135 godina.

Destilerija uglavnom proizvodi single malt škotski viski , ali takodje nudi i džin dobijen zanatskim umećem.

Ime ove destilerije, Bruichladdich potiče od Bruthach a’ Chladaich što na škotskom galskom/gelskom znači “široka prevlaka“.

Bruichladdich su 1881.godine na obali jezera Loch Indaal(Loh Indal) na Rinns of Islay,najzapadnijem delu ostrva, izgradila braća Harvey – William, John i Robert ,

koji su bili već iskusni u industriji viskija,obzirom da je njihova porodica bila viski dinastija koja je posedovala dve destilerije u Glasgow-u još od 1770. godine.

Koristeći nasledstvo ,tri brata su udružila svoje znanje i talente u cilju izgradnje treće destilerije – Bruichladdich, koju je dizajnirao John,projektovao Robert a finansirao William i ostali članovi porodice.

U to vreme ,ova destilerija je bila najsavremenijeg dizajna ,tada za mnoge “state of the art“ za razliku od starijih destilerija u Islay(Islaju) koje su nastale iz starih poljoprivrednih zgrada.

Bruichladdich distillery je izgradjena od kamena sa morske obale oko velikog prostranog dvorišta.

Jednostavan ,a istovremeno za to vreme, poseban izgled visoke i uske destilerije

imao je za cilj da se istakne svojim originalnim stilom i razlikuje od starih farmerskih destilerija, kako je u to vreme potražnja za viskijem bila u porastu.Bruichladdich Distillery

Destileriju je vodio William Harvey sve do požara 8.aprila1933. i njegove smrti 1936.godine.

Nkon toga,destilerija je prošla kroz period različitih vlasničkih promena i perioda stagnacije.

1937. godine destilerija je zatvorena ,ali je ponovo otvorena 1938.godine pod imenom

Bruichladdich – Glenlivet Distillery Company Limited.

Zatim,ponovo sledi duže vremensko razdoblje različitih vlasnika,kupovine i prodaje ove destilerije i krajem devedesetih godine 20tog veka je ugašena kao “višak prema zahtevima“.

Konačno ,posle višegodišnje neaktivnosti destilerija je ponovo otvorena od strane destilerijske grupe Murray McDavid,koja je kupila zgradu i opremu.

Početkom 21.veka destilerija je pretrpela revitalizaciju na čelu sa Mark-om Reynier-om

i timom investitora.Usresredili su se na proizvodnju viskija sa karakterom ,tradicijom i strašću za zanatskom proizvodnjom.

Jim McEwan,koji je od svoje petnaeste godune radio u Bowmore Distillery angažovan je kao glavni destiler i direktor proizvodnje.

Celokupna destilerija je demontirana i ponovo sastavljena sa originalnom viktorijanskom opremom.Većina originalne Harvey mašinerije je i dalje u upotrebi.

U proizvodnji se ne koriste računari,a sve procese kontroliše grupa iskusnih zanatlija koji usmeno prenose informacije.

Bruichladdich destilerija koristi viktorijansku parnu mašinu koja je centralni deo njihovog proizvodnog procesa.Ova mašina,koja je i dalje u upotrebi, pruža tradicionalni način napajanja destilerije.

Destilerija koristi kombinaciju tradicionalnih bakarnih kotlova različitih veličina i oblika za destilaciju svojih viskija.Ovi kotlovi pružaju različite profile ukusa i arome kroz proces destilacije.

Bruichladdich Distillery se ponosi ručnim pristupom u proizvodnji viskija,bez upotrebe aumatizacije,što ima za cilj isključivu primenu tradicionalnih metoda u procesu proizvodnje kako bi zadržala autetičnost i kvalitet svojih viskija.

Koristeći bačve od hrasta i ostale tradicionalne materijale, ova destilerija stvara viskije sa bogatim i kompleksnim karakterima.

Sav ječam koji se koristi je isključivo škotski , od kojih se neki gaji na Islay od 2004.godine.

Iako se drži tradicionalnih metoda Bruichladdich takodje istražuje nove tehnike i eksperimentiše sa različitim tipovima zrna,kvasca, i bačvi kako bi stvorili viskije

koji odražavaju njihovu strast prema inovaciji unutar tradicije.

Posvećenost destilerije Islay(Islai-u) rezultirala je izgradnju jedne komercijalne hale za flaširanje na ostrvu.

Destilerija je najveći privatni poslodavac na ostrvu.

Bruichladdich je 2003.godine lasirao svoju “Links Series“.

Od strane Blavod Wines and Spirits od 2009.godine Bruichladdich je distribuiran u

Velikoj Britaniji, a 2013.godine osnovala je sopstvenu britansku distributivnu kompaniju

Bruichladdich UK Distribution Ltd. sa sedištem u Glasgow (Glasgovu).

Od 2011.godine destilerija Bruichladdich započinje proizvodnju suvog džina ‘‘The Botanist“

u Islay(Islai-u) i poznat je po svojim botaničkim sastojcima koji se ručno prave.

Svake godine ,od marta do oktobra botaničke sastojke koji se koriste u džinu sakupljaju profesionalni sakupljači sa celog ostrva.

Inspiracija za ime ovog džina potiče od dva lokalna botaničara koji su pomogli u razvoju recepta za ovaj džin zajedno sa bivšim glavnim destilerom Jim McEwan-om.

2023.godine Bruichladdich Distillery zauzela je četvrto mesto na rang listi Cask Connoisseur najpopularnijih viski destilerija.

Bruichladdich destilerija predstavlja kombinaciju tradicije ,strasti i zanatske veštine ,činiće je jednom od najcenjenijih destilerija u Škotskoj a i šire.

Bruichladdich Lineup

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *