Show Filters

Prikaz 1–18 od 295 rezultata

Show Filters

Prikaz 1–18 od 295 rezultata

Vrste viskija

Postoji više podela viskija, a jedna od najčešćih je podela prema zemlji i regionu iz kojeg viski potiče. U ovoj podeli razlikujemo:

Irski viski

Irski viski je glatka varijacija viskija. Pravi se isključivo u Irskoj od mešavine slada i može se destilovati samo pomoću vode i karamel boje. Irski propisi zahtevaju da viski odleži u drvenim bačvama najmanje tri godine.

Škotski viski

Škotski viski je poznat i kao „Scotch“. Škotski viski se pravi u Škotskoj koristeći slad ili žito. Škotski propisi za viski su veoma strogi – alkohol mora da odleži u hrastovim bačvama najmanje tri godine i svaka boca mora biti označena oznakom starosti koja odražava najmlađi odležan viski u mešavini.

Kanadski i japanski viski

Kanadski i japanski viski su slični škotskom.

Japanski viski je napravljen po ukusu što je moguće bliže škotskom stilu.

Kanadski viski mora da odleži najmanje 3 godine u buretu. Nasuprot japanskom, kanadski viski ima tendenciju da bude lakši i glatkiji jer sadrži veći procenat kukuruza.

Burbon

Burbon viski – je viski u američkom stilu. Pravi se prvenstveno od kukuruza. Propisi koje svaki burbon mora zadovoljiti je da se pravi od najmanje 51% kukuruza, mora odležati u novim hrastovim buradima i proizvoditi se isključivo u Americi.

Iako nema propisan minimalni period starenja, ako je star manje od 2 godine, to mora biti navedeno na etiketi. Burbon koji je odležao 2 ili više godine je označen kao „Real Bourbon Whiskey“ (pravi burbon viski). postoje neke američke države koje propise o burbonu čine još detaljnijim.

Tenesi viski je klasifikovan kao burbon, ali je kreiran u sopstvenom stilu. Državni zakon zahteva da se proizvodi isključivo u Tenesiju i dodaje korak filtriranja ugljem pre starenja. Jedan od najpoznatijih brendova Tenesi viskija je Jack Daniels.

Viski od raži (Rye whiskey)

Rye whiskey (viski od raži) je još jedna varijanta američkog viskija. Napravljen je od najmanje 51% raži. Tokom proizvodnje sledi isti protokol destilacije kao i burbon. Raž koja je odležala dve ili više godine i nije mešana označena je kao „straight rye whiskey“ (čisti viski od raži).