Filteri

Prikaz 1–18 od 41 rezultat

  • Don Julio Cristal Claro Anejo 0.75

    16.689,00 RSD
  • Bui mezcal

    7.915,00 RSD
  • Kah Reposado

    5.990,00 RSD
  • La Cofradia Blanco 0.70

    8.030,00 RSD
  • La Cofradia Reposado

    8.730,00 RSD
  • Agavita Blanco 0.70

    1.500,00 RSD
  • Avion Silver 0.70

    6.000,00 RSD
  • Camino real bela 0.70

    2.040,00 RSD
  • Camino real žuta 0.70

    2.160,00 RSD
  • Casamigos Anejo 0.7

    11.040,00 RSD
  • Casamigos Blanco 0.7

    8.880,00 RSD
  • Casamigos Reposado 0.7

    9.840,00 RSD
  • Nema na zalihama Don Julio 1942 0.75

    24.600,00 RSD
  • Don Julio Anejo 0.75

    8.640,00 RSD
  • Don Julio Blanco 0.75

    7.200,00 RSD
  • Don Julio Reposado 0.75

    7.800,00 RSD
  • Nema na zalihama El Jimador Blanco 0.70

    2.029,00 RSD
  • El Jimador Reposado 0.70

    2.139,00 RSD
Filteri

Prikaz 1–18 od 41 rezultat

Od čega se pravi tekila?

Tekila je alkoholno piće koje se dobija fermentacijom šećera iz biljke plava agava. Fermentacijom šećera koji potiče iz ove biljke se dobija tekila, koja sadrži 35 do 50% alkohola.

Nakon toga, tekila se može flaširati ili ostaviti na odležavanje u drvenim buradima određeni vremenski period. Period odležavanja tekile u buradima utiče na boju koja će imati flaširana tekila.

Koje su vrste tekile?

Postoje dve osnovne vrste tekile – to su „Mixto“ i „100% Agave“. Svaka od ovih kategorija je dalje kategorisana prema tome da li je tekila odležala ili ne, i ako jeste koliko dugo.

  • Mixto tekila –  je termin koji se koristi za tekile gde se pre fermentacije dodaju šećeri od trske ili kukuruza. Minimalni procenat šećera od agave koji je potreban u fermentaciji za pravljenje tekile opadao je tokom godina, sa 100% agave 1949. (kada su uspostavljeni prvi zvanični propisi), na 70% agave 1964. i konačno na minimum od 51% agave. , zahtev od 1970.Dakle, da bi se danas nazvala tekila, najmanje 51% šećera koji se može fermentisati mora da potiče od agave. Zbog toga su note agave u mikto tekilama suptilnije nego u tekili od 100% agave.
  • 100% Agave tekila – izraz 100% Agave tekila se koristi za tekilu destilovanu samo od agave bez dodavanja dodatnih šećera pre fermentacije. 100% tekila mora biti flaširana u okviru svog proizvodnog regiona i ove tekile se generalno smatraju najboljim tekilama.

Prema tome koliko je dugo tekila odležala u buradima, ove dve kategorije se dele na:

  • Blanco – Blanco tekila, takođe poznata kao ‘srebrna’ ili ‘plata’, najčešće je bezbojna providna tekila, ali ne nužno, jer ove ‘neodležane’ tekile mogu da odleže u hrastu ili hrastu crnike do 60 dana. Iako bele tekile obično nisu stare, često se odmaraju u rezervoarima od nerđajućeg čelika kako bi se omogućila oksidacija.
  • Joven/Gold/Oro – Joven znači ‘mlad’, a najbolji primeri joven tekile su mešavine nestare i odležane tekile. Ovo je obično tekila koja nije odležala i proizvedena na isti način kao i blanco tekila, ali joj se dobija zlatna nijansa dodatkom boje, obično karamele, sa dodacima za ukus.
  • Reposado (Aged) – Termin „reposado“ uveden je 1968. godine i znači „odmoran“. Propisi takođe dozvoljavaju da reposado tekile budu označene kao „odležane“ tekile. Reposado tekila mora da sazreva u bačvama od hrastovine ili hrastovine neodređene veličine ili u kacama koje se nazivaju „pipones“ (takođe neodređene veličine) najmanje 60 dana.
  • Anejo (Old, Extra Aged) – Termin Anejo (bukvalno „stara”) tekila, koja se takođe može označiti kao „ekstra odležana”, je tekila koja je odležala u zatvorenim hrastovim ili hrastovim bačvama maksimalnog kapaciteta 600 litara najmanje godinu dana. Može se dodati karamela da bi se prilagodila boja i dodaci za poboljšanje ukusa.
  • Extra Anejo (Ultra Aged) – Extra Anejo (ekstra stara) tekila, koja se takođe može označiti kao „ultra odležana“, je relativno nova kategorija tekile uvedena u martu 2006. Termini se odnose na tekilu odležanu u zapečaćenim bačvama od hrasta ili crnog hrasta sa maksimalnim kapacitetom od 600 litara u periodu od najmanje tri godine. Poznavaoci tekile upoređuju najbolje ekstra anejo tekile sa finim francuskim konjakom i spremni su da plate slično visoke cene.Bilo koja od ovih kategorija tekile može biti aromatizovana („curados tequila“).

Kako se pije tekila?

Tekila se u Meksiku pije „čista“, dok se u ostatku sveta pije najčešće u kombinaciji sa limunom i soli, ili kao sastojak različitih koktela.