Filteri

Prikaz 1–18 od 34 rezultata

Filteri

Prikaz 1–18 od 34 rezultata

Od čega se pravi rakija?

Rakija je proizvod koji se dobija jednostrukom ili dvostrukom destilacijom mase koja se dobija alkoholnim vrenjem voća, raži ili krompira. U našem podneblju rakija se pravi najčešće od voća koje ima nešto niži procenat šećera. U cilju dobijanja željene (veće) koncentracije alkohola u rakiji, može se vršiti višestruka (dvostruka ili trostruka) destilacija. Višestrukom destilacijom rakije se povećava čistoća napitka i povećava koncentracija alkohola u rakiji. Nakon dvostruke ili trostruke destilacije, koncentracija alkohola u rakiji može iznositi više od 40%.

U procesu proizvodnje, nakon prve destilacije se dobija rakija sa manjim procentom alkohola. Ova vrsta rakije je poznata kao „meka“ rakija.

Ponovnom destilacijom „meke“ rakije se dobija „prepečenica“ koja je čistija i sa većom koncentracijom alkohola.

Koje vrste rakije postoje?

Postoji više vrsta rakija, a uobičajeno je da rakije dobijaju naziv po voću od koga potiču:

  • Rakija od šljive naziva – šljivovica
  • Rakija od kajsije – kajsijevača
  • Rakija od loze – lozovača
  • Rakija od breskve – breskovača
  • Rakija od kruške – kruškovača (vilijamovka)
  • Rakija od jabuke – jabukovača
  • Rakija od duda – dudovača
  • Rakija od dunje – dunjevača
  • Rakija od smokve – smokvovača
  • Rakija od višnje – višnjevača
  • Rakije može biti proizvedena i od više vrsta voća istovremeno – u tom slučaju govorimo o mešanoj rakiji (rakija od mešanog voća).

Kako prepoznati dobru rakiju?

Proizvodnja rakije u Srbiji je regulisana zakonom o rakiji i drugim alkoholnim pićima. Ovim zakonom je određeno da alkoholno piće sa imenom rakija mora sadržati od 15 do 55% etanola. Zabranjeno je dodavanje sintetičkog etanola i šećera, a dozvoljeno dodavanje propisanih aditiva, zaslađivača i aroma.

U našoj online prodavnici Vam je dostupan širok asortiman rakija isključivo najkvalitetnijih domaćih proizvođača koje podležu strogoj kontroli.