Filteri

Prikaz 1–18 od 19 rezultata

Filteri

Prikaz 1–18 od 19 rezultata

Kako se proizvodi konjak?

Proces stvaranja konjaka je prilično dug. Ovaj proces počinje izborom najkvalitetnijih posebnih sorti belog grožđa (suvo, kiselo) koje raste na ovim područijima. Izabrani grozdovi se destiluju dva puta u bakaranim loncima, a zatim prebacuje u hrastovu burad gde odležava najmanje dve godine.

Mnoge destilerije imaju odležane bačve konjaka iz 19. veka koje još uvek čekaju da prođu proces mešanja i flaširanja. Dobre stvari dolaze onima koji čekaju.

Koje vrste konjaka postoje?
(VS, VSOP, XO)

Na svakoj flaši konjaka postoje oznake koje ukazuju o kojoj vrsti se konjaka radi. Ponekad prosečnom kupcu ovo na prvi pogled može delovati vrlo konfuzno, ali zapravi je vrlo jednostavno.

Postoje tri vrste konjaka:

  • VS konjak (Very Special) – VS konjak mora odležati najmanje 2 godine u hrastovim bačvama pre flaširanja.
  • VSOP konjak  (Very Superior Old Pale) – VSOP konjak mora odležati najmanje 4 godine u bačvama pre flaširanja.
  • XO konjak (Extra Old) – Da bi konjak dobio oznaku XO, mora da odleži najmanje 6 ili više godina pre flaširanja.

Iako je konjak izvorno francusko piće, vrste konjaka iz početka koristile ove engleske nazive jer su prvi kupci uglavnom bili iz Engleske i Irske. Ovaj trend je do danas ostao.

Koji je najbolji konjak?

Svako alkoholno piće koje nosi u sebi naziv konjak – danas mora da garantuje svojom izvrsnošću. Danas postoji više vrhunskih brendova poput Remy Martina, Courvoasiera i Martella, čiji primerci su izvanredni.

Tako da u slučaju konjaka, o ukusima je teško raspravljati, i stvar su ličnih preferenci koji je konjak najbolji.

Ono što generalno važi je – što je konjak stariji, ukus je glatkiji. Odležani konjaci su najbolji kada se serviraju čisti, dok su mlađi pogodni i za mešane koktele.

Sada kada znate kako da izabere svoj konjak, pogledajte ponudu na T-rex online prodavnici i izaberite omiljeni!