Korpa
Gusano Rojo

Mezcal Gusano Rojo

“ Tajna velikog mezcala je crv koji u njega stavljaš.“ – Gusano Rojo

Gusano Rojo Mezcal je kruna devedesetogodišnjeg strastvenog rada i stvaranja, jedan od najkvalitetnijih mezcala koji nosi u sebi dušu Meksika u svet!
Jedan je od najpopularnijih mezcala u Meksiku.
Svoje ime Gusano Rojo ,što znači crveni crv , dobio je po crvu koji se ponekad nalazi u biljkama agave koje se koriste za proizvodnju ovog mezcala.
Gusano Rojo Mezcal se proizvodi u Santiago Matatlan-u od magei Espadin (agava Angustifolia).

U procesu žetve sortiraju se zrele agave izmedju 8 i 10 godina, što je idealna starost , jer u tom dobu sadrže najveću koncetraciju šećera koja je neophodna za proizvodnju.
Nakon sortiranja, seku se vrhovi listova.Listovi se uklanjaju dok se ne dodje do srca i dobiju pinje od agave,gde se nalazi šećer.
Pinje od agave se zatim seckaju na komade i stavljaju u konusnu kamenu peć koje sa zagreva ogrevnim drvetom. Ovo ogrevno drvo doprinosi da mezcal dobije dimnu notu.

Na kraju kuvanja, pinja od agave se stavljaju u mlin da bi se izvukao sok koji se zatim propušta u fermentacione posude i dodaje se kvasac da bi se ubrzao sam proces fermentacije.
Šećer se pretvara u alkohol, i ovaj alkoholni sok ulazi u postupak destilacije koja se vrši dva puta u bakarnim kazanima .
Ovde se dobija mezcal kome se dodaje destilovana voda da bi se postigao željeni nivo alkoholoa , i odležava najmanje 2 meseca u hrastovim i belim hrastovim bačvama.Za flaširanje mezcal se filtrira da bi se eliminisala nečistoća i izjednačava se na 38%Alc.Vol.

Crv iz agave

Još od 1932.godine održava se tradicija mezcala u njegovom zanatskom procesu,postižući jedinstven kvalitet i ukus.
Ovaj mezcal od 100% agave Espadin, ima aromu kuvane ,dimljene i slatke agave a u ustima ima ukus dimljenih i zeljastih nota.

Gusano Rojo Mezcal je jedan od prvih mezcala koji je izvezen iz Meksika.Prvi put je izvezen 1978.godine. a trenutno je vodeći brend u proizvodnji mezcala u Meksiku.
Izvozi se u Evropu,Južnu Afriku,Severnu i Južnu Ameriku.
Mezcal Gusano Rojo tvrdi da je jedan od prvih mezcala koji je stavio crva u svoju bocu.
Legenda kaže da je zaposleni u punionici Jacobo Lozano Paez došao na ovu ideju četrdesetih godina dvadesetog veka,pre nego što je ovaj mezcal dobio svoje ime.

Pinje od Agave prilikom kuvanja

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *