Elijah Craig Small Batch dolazi iz destilerije Heaven Hill u Bardstownu u državi Kentucky, koja sebe naziva „svetskom prestonicom Bourbon“. Destilerija je osnovana 1935. godine, ali seže do destilerije koju je 1789. osnovao baptistički propovednik Elijah Craig i danas je poslednja destilerija Burbona koja je još uvek u privatnom vlasništvu. Pastor, koji je takođe osnovao prvu humanističku školu u Kentakiju 1787. godine, smatra se izumiteljem viskija od burbona (sa dostojanstvenim nadimkom „Otac Burbona“), jer je bio prvi destilator koji je izabrao kukuruz kao glavni sastojak svog viskija i s njim počeo da ga skladišti u prepečenim malim hrastovim buradima, što objašnjava tamnu zlatnu boju i poseban ukus viskija. Sve u svemu, Elijah Craig je jedan od najboljih viskija od burbona i ne sme nedostajati ni u jednom baru!
Odiše divnim mirisima suve kajsije, crnog bibera, zrele crvene jabuke i začinskim notama. Mogu se osetiti i mirisni naleti vanile čija aroma se postepeno širi dok uživate u ovom viskiju.
Osećaj u ustima je čvrst, pikantan i oštar.
Postoje note ljiljana i tropskog (gorkog) zelenila.
Na nepcu je gladak i topao sa prisutnom notom prijatnog drveta sa akcentima začina, dima i muškatnog oraščića.
Završnica je duga, slatka i pomalo tostirana.
Možete ga piti „čistog“, sa ledom ili kriškom limete.
Burbon odlično ide uz masnije meso poput slanine, šunke… Važno je imati na umu da kada spajate hranu sa burbonom, jedno ne nadvlada drugo. Na osnovu ovog principa, treba da odaberete orahe koji imaju podjednako bogat ukus. Voće je takođe dobar izbor.
Recenzije
Još nema komentara.