Prikaz 1–18 od 42 rezultata
Od čega se pravi rakija?
Rakija je proizvod koji se dobija jednostrukom ili dvostrukom destilacijom mase koja se dobija alkoholnim vrenjem voća, raži ili krompira. U našem podneblju rakija se pravi najčešće od voća koje ima nešto niži procenat šećera. U cilju dobijanja željene (veće) koncentracije alkohola u rakiji, može se vršiti višestruka (dvostruka ili trostruka) destilacija. Višestrukom destilacijom rakije se povećava čistoća napitka i povećava koncentracija alkohola u rakiji. Nakon dvostruke ili trostruke destilacije, koncentracija alkohola u rakiji može iznositi više od 40%.
U procesu proizvodnje, nakon prve destilacije se dobija rakija sa manjim procentom alkohola. Ova vrsta rakije je poznata kao „meka“ rakija.
Ponovnom destilacijom „meke“ rakije se dobija „prepečenica“ koja je čistija i sa većom koncentracijom alkohola.
Koje vrste rakije postoje?
Postoji više vrsta rakija, a uobičajeno je da rakije dobijaju naziv po voću od koga potiču:
- Rakija od šljive naziva – šljivovica
- Rakija od kajsije – kajsijevača
- Rakija od loze – lozovača
- Rakija od breskve – breskovača
- Rakija od kruške – kruškovača (vilijamovka)
- Rakija od jabuke – jabukovača
- Rakija od duda – dudovača
- Rakija od dunje – dunjevača
- Rakija od smokve – smokvovača
- Rakija od višnje – višnjevača
- Rakije može biti proizvedena i od više vrsta voća istovremeno – u tom slučaju govorimo o mešanoj rakiji (rakija od mešanog voća).
Kako prepoznati dobru rakiju?
Proizvodnja rakije u Srbiji je regulisana zakonom o rakiji i drugim alkoholnim pićima. Ovim zakonom je određeno da alkoholno piće sa imenom rakija mora sadržati od 15 do 55% etanola. Zabranjeno je dodavanje sintetičkog etanola i šećera, a dozvoljeno dodavanje propisanih aditiva, zaslađivača i aroma.
U našoj online prodavnici Vam je dostupan širok asortiman rakija isključivo najkvalitetnijih domaćih proizvođača koje podležu strogoj kontroli.
















